Kérdések, válaszok
oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 
juthy

Tisztelt Dr Fodor Tamás! Szeretném megkérdezni, hogy miért nem képviseltette magát az önkormányzat részéről senki a Soproni Mazsorett Együttes 30 éves gálaműsorán? És mostanában miért nem hívják a mazsoretteket semmilyen városi rendezvényre?

Dr. Fodor Tamás

Tisztelt Kérdező!

Ritkán, de előfordul, hogy programütközések, illetve egyéb hivatalos események miatt vezetői szinten nem tudjuk képviseltetni magunkat fontos eseményeken. Ilyen volt az Ön által említett rendezvény is. A Soproni Mazsoretteket az önkormányzat mindig támogatta, legutóbb épp az említett esemény megszervezéséhez adtunk anyagi hozzájárulást. Nagyrabecsülésünk jeleként egyébként a soproni közgyűlés a közelmúltban ismerte el Sopronért Emlékéremmel az együttes munkáját. Ennek ünnepélyes átadása június 18-án lesz. Önkormányzatunk közvetlenül sohasem szervez városi rendezvényt, az egyes szervezők a program összeállításában szabad kezet kapnak, ők állítják össze a kínálatot.

Üdvözlettel: Dr. Fodor Tamás

Vados Imre

Tisztelt Polgármester Úr! Átnézve az elmúlt néhány év "kérdések, válaszok" témáit, meglepődve tapasztalom, hogy a Templom utcai "beengedő" rendszerrel és annak veszélyeivel még senki nem foglalkozott. Ezúton szeretném Önt nyomatékkal felkérni, hogy a "kapu" jelenlegi műszaki megoldását vizsgáltassa felül és gondolkodjanak el a jelenleginél egy sokkal humánusabb megoldáson! Számtalanszor tapasztaltam befelé igyekezve, hogy előttem valamelyik gk. figyelmetlenségből a pneumatikus rendszernek nekihajtott. Ez azt eredményezte, hogy a rendszer ferdén egy bizonyos szögben megállt és se le se föl nem mozdult. Ez tragédiát még nem is okozna akkor, ha a szembe-irányú tuskó automatikusan lesüllyedt volna, de nem ez történt, hanem az is állva maradt. Itt ezen a ponton mondhatja Ön azt, hogy hol itt a tragédia. Valóban, csakhogy az előttem lévő autó a sorban, ami egyébként ilyenkor a Széchenyi térig torlódik, egy mentőautó állt. Megkérdezve a mentősöket ebben az esetben szerencsére nem sürgős esethez hívták őket, ugyanis kb. 30 percet, azaz fél órát kellet várni, hogy a rendszert az ellenkező oldalon hatástalanná tegyék és egy sávon ugyan, de megindulhasson a forgalom. Bízom abban Polgármester Úr, hogy átérzi ennek a helyzetnek a rendkívül veszélyes voltát, ugyanis ha a mentő adott esetben súlyos agyvérzéses, vagy infarktusos beteghez, esetleg szülő anyához igyekszik, amikor perceken múlik az életük, azért a félórás várakozásért ki fogja vállalni a felelősséget, Ön? Ha belegondol a Kis Várkerületen több száz ember lakik potenciális életveszélyben! Történhet ez a szituáció akár tűzoltóautóval is, mire bejut, a fél utca leég! Más városokban is láttam hasonló rendszert /pl. Győrben/, de ott kritikus helyzetben vannak menekülési útvonalak. Itt nincsenek! Megértem a Város szándékát, hogy csak a szükséges forgalom terhelje a belvárost és egyet is értek vele. Azt viszont ismételten kérem, fontolják meg egy kevésbé veszélyes rendszer működtetését. Ugyan nem tudom csak feltételezem, hogy a Városház utcai sorompót még senki nem "vitte ki", esetleg megfontolás tárgyává tehetnék egy hasonló műanyag sorompó felszerelését a süllyedő tuskók helyett. A gyakori kényszerű javítások miatt, bár ezt Ön nyilván jobban tudja, nagyságrendekkel olcsóbb lenne. Arról nem is beszélve, hogy ha piros villogó ledekkel is ellátnák, ami szem magasságban hívná fel a figyelmet a megállásra, töredéke sem lenne a figyelmetlenségből fakadó károkozásnak úgy a rendszerben, mint az autóban. Azt Ön nyilván tudja, aki nap mint nap a sorompónál jár be dolgozni, hogy azt milyen könnyű észrevenni. Arról az esetről már nem is beszélve, ha netán az "új" Templom utca sorompót valamelyik autós véletlenül kitöri, az autójában sem okoz olyan súlyos sérülést, mint a "tuskók". Tisztelt Polgármester Úr! Kérem fontolja meg a fenti javaslatom és megkérem, sürgősen intézkedjék, amíg nem késő! Tisztelettel: Vados Imre

Dr. Fodor Tamás

Tisztelt Vados Imre Úr!

Köszönjük észrevételét, hozzászólását!
Mint bizonyára tudja, a Templom utcai „oszlopot” és annak működését minden oldalról kamera figyeli. A hivatal munkatársai visszanézték az összes szóba jöhető videofelvételt, de nem tapasztaltak olyat, amelyet Ön leírt. Úgy tudom, a hivatal munkatársa telefonon fel is vette Önnel a kapcsolatot, hogy hátha közelebbi információkat is tud adni a leírtakról. A felvételeken minden esetben jól látszanak az eset körülményei, illetve a forgalom felszabadításának körülményei. Jól látható, hogy az autós figyelmetlenségéből adódnak a balesetek, de szerencsére ma már csak nagyon ritkán van ilyen. Ez a technológia számos helyen működik az országban, használata semmilyen plusz tudást nem követel a gépjárművezetőktől. Amikor annak idején a belváros parkolási anomáliáinak megszűntetése felmerült, akkor minden lehetőséget számba vettünk, így például az Ön által is említett sorompót is. A műemlékvédelem akkor végül nem a sorompót, hanem az oszlopot támogatta műemlékvédelmi szempontból. Megjegyzem, a Városház utcai sorompót is több esetben letörték már, az sem jelent garanciát. A figyelmetlen autós mindegyikben képes kárt tenni. Műszaki megoldástól függetlenül az eredmény mindenesetre egyértelmű, ma már nem nyilvános utcai parkoló a történelmi belváros, sikerült kiszorítani a mindkét oldalon, egymást akadályozva parkoló autókat. Ugyanis, ha Ön is visszaemlékszik, legtöbbször abból volt életveszély, hogy a sok parkoló autó miatt sem a mentő, sem a tűzoltó nem tudott végigmenni a szűk utcákon. Az oszlopot baj esetén le lehet engedni, de a keresztbe parkoló autók tulajdonosait nem lehet ilyen gyorsan előkeríteni. Korábban sokkal nehezebb volt megkülönböztető jelzést használó autónak megközelíteni a belvárost mint most. Hiába voltak a rendszeres ellenőrzések, büntetések, az indokolatlan gépjárműforgalmat nem sikerült más módon megszűntetni. Nyilván más városokban sem, ezért „védik” a műemléki utcákat máshol is hasonló módon. Sopron belvárosa egyedi, valódi nemzeti érték. A közeljövőben folytatjuk a fejlesztést, megújulnak a belső utcák és homlokzatok. Szeretnénk, ha anélkül lehetne gyönyörködni szépségében, hogy az autókat kerülgetjük közben.

Üdvözlettel: Dr. Fodor Tamás

Hegedűs Marcell

Tisztelt Polgármester Úr! Az ókori belváros sétálóutcás lesz? Köszönöm válaszát!!

Dr. Fodor Tamás

Tisztelt Hegedűs Marcell!

A történelmi belvárosban törekszünk arra, hogy nagyobb hangsúlyt fektessünk a közösségi terek, felületek kialakítására. Mindezt úgy tudjuk elérni, hogy csökkentjük a gépjármű-forgalmat. Megszüntetni nem lehet, hiszen fontos intézmények, boltok, hivatalok vannak a belvárosban, szükség van a megközelíthetőség fenntartására.

 

Üdvözlettel:

Dr. Fodor Tamás

kérdező

Tisztelt Polgármester Úr! Szeretnék érdeklődni a Paprétnél lévő nagy sarki házzal mi a tervük. Évek óta nagyon romlik az állapota, veszélyes és rontja a városképet. Van-e tervük evvel kapcsolatban? Köszönöm válaszát!

Dr. Fodor Tamás

Tisztelt Kérdező!

 

Magántulajdonú ingatlanok helyreállítása kapcsán korlátozottak az önkormányzat lehetőségei. Mindenképpen szükség van az ott lakók anyagi áldozatvállalására is, ez valamennyi rossz állapotú ingatlanra igaz, nem csak az Ön által említettre.

 

Üdözlettel:

Dr. Fodor Tamás

oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34