Kérdések, válaszok
oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 
Ágota

Kedves Polgármester Úr! Vandálok összetörték a Róth Gyula utcai játszótéren a homokozó lefedésére szolgáló fa burkolatot. Tudom, hogy a vandálok nem lesznek meg, de kérem, hogy javíttassák meg. Ez védi a kutyapiszoktól a homokozót. Eddig senkinek nem volt baja vele, most úgy tűnik, hogy "erős" gyerekek jártak arra. Előre is köszönöm!

Dr. Fodor Tamás

Kedves Ágota!

Köszönöm az észrevételét! Sajnos a vandálok ellen való hatékony fellépés nagyon nehéz, hiszen gyakorlatilag tetten kell érni az elkövetőket. A rongálás miatt összetört fa burkolatot a Sopron Holding Zrt. munkatársai javították.

Üdvözlettel: Dr. Fodor Tamás

 

Pihenőkereszt lakója!

Tisztelt Polgármester Úr ! Szeretném megkérdezni a pihenőkereszt lakói nevében,hogy mi is az igazság a területen a külső világítás és az aszfaltos úttal kapcsolatban? 2008 őszén volt egy közgyűlés,ahol ön is ígéretet tett a lakóknak,hogy 2008 év végéig elkészülnek a munkák,lesz rá pénz! Befizettük az önrészt és semmi nem történik! A lakóbizottság felől azt a választ kapjuk,hogy az önkormányzat nem vette át a munkálatokat. Kérdezősködtem a hivatalban is,ott azt mondták nincsenek is tervek,nem adott be a lakóbizottság!Tervek nélkül nem pedig nem lehet.Ez nagy ellentmondás,vajon ki nem mond igazat?Egyik lakónak azt mondták sohasem lesz itt aszfaltos út.... Tavaly nyáron a víz is nagy problémát okozott,azóta a rengeteg befizetett pénzből pár árkot ástak,egy-két kanyart kiköveztek 3 hónap alatt.Ez minősíthetetlen munkatempó! Folyamatosak a rablások,a közbiztonság fenntartása kinek a feladata? Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Fodor Tamás

Tisztelt Hozzászóló!

Szeretném rögtön a válaszom elején egyértelműsíteni, hogy a Pihenőkereszt tervezett beruházásai nem hiúsulnak meg. Önt minden bizonnyal pontatlanul informálták (remélem, hogy jóhiszeműen), vagy félreértette a kapott információkat.
Az útépítés (aszfaltozás) megkezdésére és 2008-as befejezésére a közbeszerzési eljárás elhúzódása és az év végén beállt fagyok miatt nem kerülhetett sor. Az aszfaltburkolat elkészítéséhez szükséges, tavaly megítélt városi támogatási forrást az önkormányzat a 2009-es költségvetésében ismét szerepelteti, a munkálatok pedig tavasszal, az időjárástól függő időpontban megkezdődnek.
Szeretném kiemelni, hogy a támogatással a város nem önkormányzati kötelezettséget teljesít, hanem egy lakossági útépítéshez járul hozzá. Mégpedig a Pihenőkereszt lakópark esetében nem is kis mértékben!
A tagok által eddig befizetett összeg egy részéből a korábban nem, vagy csak hiányosan elvégzett, elengedhetetlenül fontos és sürgős vízelvezetési feladatokat kellett az építőközösségüknek finanszíroznia, ez ugyanis alapvető műszaki feltétele a szilárd burkolat elkészítésének. (A fentiekből természetesen következik, hogy a lakópark területén a vízelvezetés problémájának hosszú távú megoldásához az út elkészülte után további munkálatokra lesz szükség.)
A munkamennyiség, illetve a munkatempó megítélésére, minősítésére nem vállalkozhatom, ugyanis a vízelvezetési munkálatoknak a megrendelése és elvégeztetése az Önök építőközösségének a hatáskörébe tartozik, nem az önkormányzatéba. Mindazonáltal biztosíthatom, hogy az elmúlt másfél évben mind Módos Zsolt közös képviselő, mind Sass László, a körzet önkormányzati képviselője rendkívül sokat dolgozott azért, hogy a Pihenőkereszt lakópark régóta húzódó problémájára megoldás szülessen. A megoldáson egyaránt értse a műszaki feltételek teljesülését és a pénzügyi fedezet biztosítását.
Ismereteim szerint a lakossági befizetések folyamatban vannak, annak érdekében, hogy az építőközösség március 15-ig teljesíteni tudja az önrész biztosítására vonatkozó, szerződéses kötelezettségét.
Remélem, hogy a város és az építőközösség együttműködése zökkenőmentes és eredményes lesz.
A közbiztonságot érintő észrevételével kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatom. A közbiztonság fenntartása állami feladat, melyet a rendőrség lát el. Az önkormányzat egyebek mellett például a város különböző területein telepített térfigyelő kamerákkal járul hozzá az eredményesebb bűnmegelőző rendőrségi munkához. Ezek a kamerák a város ki- és bevezető útjait is figyelik, így azok az elkövetők is könnyebben beazonosíthatóak, akik a bűncselekmények után elhagyják a várost. Természetesen tudjuk, hogy a közvilágítás kiépítéséig a Pihenőkereszt lakópark területe fokozottabb figyelmet igényel. Az erre vonatkozó kérést a terület önkormányzati képviselőjével együtt jeleztük, illetve ismételten jelezni fogjuk a rendőrkapitány úrnak.

Üdvözlettel: Dr. Fodor Tamás

Választó

Kedves Polgármester Úr! A költségvetés kapcsán szeretném megkérdezni, hogy mi okozza évről-évre a működési hiányt? Nem lehet több bevételt és kevesebb kiadást elérni? Mire fordítja a város a felvett hiteleket? Mire használta fel a város a hitelt eddig? Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Fodor Tamás

Tisztelt Hozzászólók!

Többen is feltettek költségvetési és gazdasági kérdéseket, melyek részben fedik egymást, ezért egy hozzászólásban szeretnék minden kérdezőnek reagálni. A városi költségvetés összeállítása mindig több hónapos egyeztetés, tárgyalássorozat eredménye. Az előkészítés során a folytonosság fenntartása miatt többször módosulnak az egyes részösszegek, míg végül a képviselőtestület elé kerül a rendelettervezet. Hosszú évek óta olyan költségvetés kerül a testület elé, amely több kiadást tartalmaz, mint amennyi bevétellel számol. Ez a működési hiány. A Fideszes önkormányzat (többek között) a működési hiány visszaszorítását tűzte ki célul a költségvetésben. 2006-ban és 2007-ben nem volt szükség külső forrás bevonására, de a 2008-as fejlesztésekhez már elengedhetetlennek bizonyult. A múlt évi közgyűlés már tárgyalta a hét milliárd forrásbevonást a 2008-2009-2010 év felhalmozási kiadások finanszírozására vonatkozóan.
Ezt az összeget „nem látja" a 2009-es költségvetésben a pénzügyi bizottság elnöke. Arra a kérdésre, hogy „miért nem tud róla?" nem tudok válaszolni, ezt tőle kell megkérdezni. Hol "parkol" a felvett összeg? -kérdezte az egyik hozzászóló. Az összeg a finanszírozó banknál kamatozik. A mélygarázs fedezete azért nem szerepel külön soron a költségvetésben, mert a tárgyalás ezen szakaszában sértené az önkormányzat gazdasági érdekeit. A végső megoldást közgyűlési határozat fogja ismertetni- addig türelmet kérünk- A hulladékprojekt önrésze azért nem szerepel, mert azt a létrejövő projektcég (melynek tagjai lesznek a partnertelepülések) saját hitelfelvétellel finanszírozza majd. Jelenleg folynak a munkák a mélygarázs használatba vételére vonatkozóan.

Üdvözlettel: Dr. Fodor Tamás

aranka

T. Polgármester Úr! Mélygarázs ügyben kérdeznék. Mennyit kell kifizetni várhatóan a mélygarázsért a Sopron Banknak? vagy további pereskedés lesz? köszönettel Aranka

Dr. Fodor Tamás

Kedves Aranka!

Jelenleg is folyamatban van a mélygarázs tényleges bekerülési költségének meghatározása, így felelőtlenség lenne konkrét összegeket említeni. Bízunk benne, hogy meg tudunk egyezni a bankkal. A műszaki hiányosságok kiküszöbölése a pénzügyi tárgyalásokkal párhuzamosan meg fog történni. Az esetleges elszámolási véleménykülönbség nincs közvetlen hatással a garázs megnyitására. Amint előrelépésről tudok beszámolni, tájékoztatjuk a soproniakat!

Üdvözlettel: Dr. Fodor Tamás

 

oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34