Kérdések, válaszok
oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 
Horváth Attila

Tisztelt Polgármester Úr! Ma is világít az utolsó gázlámpák egy korabeli példánya a Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum falán. Szerintem sokan csak egy normál utcai lámpának gondolnák holott ez a lámpa több sokkal több ennél. Az 1866. áprilisi havi részvénytársaság alapítás után pár hónappal hamarosan elkészült a Flandorffer Ignác által felépített gázgyár (A Soproni városi tanács 1865-ben felhívást tett közzé egy gázgyár létesítésére, a közvilágítás és a fűtés megoldása érdekében. Flandorffer kötelezte magát, hogy a gyárat egy év alatt felépítteti.). Az első utcai lámpákat már ez év szilveszterkor beüzemelték. Megkezdődött tehát a kőszénalapú városi gáz gyártása s a gáz hódító útjára indult. Folyamatos volt az újítás, az utcai lámpák először még sárga lánggal égtek, később egy új szabadalom eredménye, a világító fehér láng már sokkal több fényt adott. Közel száz év után 1961-ben végleg megszűnt a gáz-közvilágítás Sopronban. Az emlékül meghagyott lámpa szabad lángú égőjét az elmúlt években felújították és az Tudomásom szerint korszerűbb, fémhálós égőfejet kapott. Egy emléktáblát igazán megérne, hogy felhívja az arra járó helybeliek és az idelátogatók figyelmét erre az igazán ritka látványosságra. Tudomásom szerint Sopronban ez az egyetlen és működő ilyen lámpatest. A fenti írás részben az internetről származik részben pedig a saját gondolataimat írtam le.

Dr. Fodor Tamás

Tisztelt Horváth Attila!

Köszönjük az ötletet és a javaslatot, mindenképpen megfontolásra, továbbgondolásra érdemes! Egyeztetek munkatársaimmal ebben a kérdésben.

Üdvözlettel: Dr. Fodor Tamás

 

Tóth Imre

Tisztelt Polgármester Úr! Én nem kérdést tennék fel, hanem egy javaslatom lenne a város közlekedésével kapcsolatban. Először is idézném Horváth Vilmos kamarai elnököt: "Bárhol járok, mindenütt irigylem a nyüzsgő tereket, ahol csak hömpölyög a tömeg és vidáman kávéznak az emberek a teraszokon. Számomra ez az, ami a legjobban hiányzik Sopronból." Ismeretes, hogy Sopron levegője sok esetben az érték feletti szennyezettséget mutat. Ezt leginkább a gépkocsik belvárosi forgalma okozza. A soproniak lassan már beletörődnek abba, hogy a Várkerületen nem tudják megszüntetni a gépkocsiforgalmat. Magyarország legtöbb városában korábbi funkcionális főtereket autómentessé tették. Vagyis sétáló térré, ami az idegenforgalmi szempontból is jótékonyan hat a városra. A teraszoksorra nyilnak, sajnos a gépkocsik által okozott benzingőz mellett lehet kávézni! Javaslatom lenne (sok ember egyetértésével), hogy Sopron funkcionális főterét, azaz a Széchenyi teret autómentesítsék, azaz sétáló térré változzon. A parkolás megoldott lenne a mélygarázsban. A másik észrevétel pedig a Deák tér lenne, azaz a hosszanti irányban az autós forgalmának a csökkentése. A város gyöngyszemének számit ez a szép parkosított tér. Erre méltán lehet büszke a város. Tisztelettel várom válaszát. Sopron, 2013. szeptember 11.

Dr. Fodor Tamás

Tisztelt Tóth Imre Úr!


Az egy általános tévhit, miszerint a túlzott gépjárműforgalom okozná az egyébként ritkán előforduló rossz mérési eredményeket. Városunk közlekedés szempontjából semmivel sem rosszabb a többieknél. Ennek elsősorban légköri okai vannak. Olyan földrajzi medencében helyezkedik el a város, ahonnan bizonyos légköri viszonyok esetén - például téli, tüzelési időszakban tartós szélcsend esetén - nem tud távozni a szennyezett levegő. Ettől függetlenül, a belváros és a Várkerület forgalomcsillapítását fontosnak tartjuk, ezért alakítjuk át a Várkerületet. A beruházásról bizonyára Ön is hallott, ezen a weboldalon is talál róla korábbi híreket. A Várkerület forgalomcsillapítása érinti a Széchenyi teret, ott változni fog majd a forgalmi és parkolási rend. A belváros forgalmának átalakítása nyilván hatással lesz más utcák, csomópontok forgalmára is - ide tartozik a Deák tér is -, ezeket mind figyelemmel kell majd kísérni, hogy adott esetben a szükséges korrekciókat meg tudjuk tenni.

Üdvözlettel: Dr. Fodor Tamás

 

soproniautos

Polgármester úr! Autósként is el tudom fogadni a kerékpárutakat a belvárosban, szerintem ideje volt kialakítani őket. Viszont a bringásoknak jó lenne felhívni a figyelmét, hogy ott is vannak szabályok, például nem lehet az egyirányú úton visszafelé biciklizni. Tanuljanak már ők is rendet.

Dr. Fodor Tamás

Tisztelt Hozzászóló!

A közlekedésben részt vevő valamennyi szereplőnek be kell tartani a közlekedési szabályokat, ez természetesen vonatkozik a kerékpárral közlekedőkre is. A rendőrség bevonásával éppen ebből a célból indítottunk figyelemfelhívó kampányt. A kialakított kerékpársávoktól azt várjuk, hogy jobban figyelnek majd egymásra a gépkocsivezetők, a kerékpárosok és a gyalogosok.

Üdvözlettel: Dr. Fodor Tamás

 

Leczovics Zsolt

Tisztelt Polgármester úr! Egyre több fejlesztést, programot, remek kezdeményezést lehet tapasztalni a városban, amihez elsősorban gratulálni, és mint soproni polgár, megköszönni szeretnék önnek, önöknek pártállástól függetlenül! Alakulnak a kerékpárutak, a tómalmi városrész kapott közvilágítást, a páneurópai piknikhelyre vezető út is nagyon jó lett. Egyre több önkormányzati szerepvállalással megrendezett, színvonalas rendezvény is van a városban, a Tűztorony rekonstrukciója pedig példaértékűen sikerült! Tényleg remek dolog, soproniként látni a fejlődést és azt, hogy bizony újra kezd ?élni? a város! Persze tennivaló van még bőven, de nincs olyan hely a világon, ahol nincs fejlesztésre váró középület, tér, játszótér, az utak rendbetételéről nem is beszélve! A kihívás pedig egyre nagyobb, de hiszek abban, hogy a továbbiakban is találkozhatunk az ilyen jellegű beruházásokkal, rendezvényekkel! Örömmel olvastam a fertőrákosi kőfejtő ?felújításáról? is, ami szintén egy szép és hasznos beruházás. De a sok pozitív dolog mellett, sajnos van egy negatív élményem is, mint érintett szülő, amire úgy gondolom, hogy ön, mint a város első embere, talán tud érdemi választ adni! 2013. 08.07.-én a Fő téren tartott csendes, családi demonstrációt követően átadtunk, mint az érintett gyermekeket képviselő szülők egy petíciót az önkormányzat részére, Dr. Bedi Csilla ügyében! A kérdésem az volna, hogy eljutott-e önhöz a segítséget kérő szülők petíciója, üzenete? A kérdésem második része pedig az volna, hogy, remélhetünk-e érdemi választ a petícióval kapcsolatban az önkormányzattól valamint, visszakaphatja a sok kis beteg és a város, a szakmailag kifogástalan és elismert gyermek tüdőgyógyász szakorvost? Köszönöm előre is megtisztelő válaszát és további sikeres munkát kívánva, tisztelettel: Leczovics Zsolt

Dr. Fodor Tamás

Tisztelt Leczovics Zsolt!

Az Ön által említett kérdésben személyesen is egyeztettem a szülők képviselőivel, és átbeszéltük a kialakult helyzetet. Sokadszorra jelezzük, hogy az önkormányzat már a legelején is alá szerette volna íratni a szerződést a doktornővel, aki erre másfél éven keresztül nem volt hajlandó. Úgy gondolom, hogy ha valamelyik oldalról felvetődik a felelőtlenség kérdése, akkor az nem az önkormányzaté. A doktornő maga idézte elő ezt a helyzetet, és mi is abban bízunk, hogy a jogi kérdések tisztázását követően megnyugtató módon tudjuk lezárni a kérdést.

Üdvözlettel: Dr. Fodor Tamás

 

oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33